Annonse

onsdag 30. juni 2010

Phalaenopsis

Det var varmt et par dager.
Hagen gror.
Nå er det vått og kaldt igjen...

Som et plaster på såret koser jeg meg med mine vakre Phalaenopsis. Det er to av dem som blomstrer nå. De får ikke noe spesiell behandling, bare vann en gang iblant og næring når jeg kommer på det (og det er vel ikke så ofte). Noen av dem blomstrer en gang i året, noen sjeldnere. Den jeg fikk til bryllupet, som er lik den i brudebuketten min (bilde nederst på siden her), blomstret for et par mnd siden, drøyt 1 1/2 år etter bryllupet. Noen har ikke blomstret igjen siden jeg fikk dem, men de kommer etterhvert. Og de er verd å vente på!



Litt vanskelig å få fram fargen på denne grønne. Dette bildet, hvor jeg greide å kutte "toppen" av den, er det nermeste i riktig farge.

søndag 27. juni 2010

Endelig begynner det å blomstre i hagen!

Det begynner endelig å bli litt farger i hagen.
Her er et par Lupiner. Første året jeg har det i hagen



Av og til kommer naturen opp med noen merkelige former


Akeleiene mine kommer i mange fargevarianter. Med mulig unntak av denne første, tror jeg alle disse er samme art.








Her er den mørkeste sammen med den mere vanlige arten (avbildet i et tidligere blogginnlegg). De er pene sammen.

Er det sommer, så er det sommer!

Barna mine er gale! :) De har badet i bassenget i dag! Vi satte det opp for to dager siden og vannet er jo langt fra varmt ennå.
Brrr


lørdag 26. juni 2010

Så mye å ønske seg

Har vært en tur på Plantasjen i dag. Det er forferdelig vanskelig å begrense seg nå når det er så utrolig mye pent å få tak i. Jeg greide bare så vidt å løsrive meg fra vinranker og fiken, noen flotte palmer, Fucksia, krydderurter og mye, mye mere.

Jeg har et par balkongkasser som trengte innhold, og det var hovedformålet med turen i dag. De skulle vært fyllt til 17. mai, men da var det jo ennå vintertemperaturer ute. Jeg vet ikke helt om jeg ble fornøyd, litt kjedelig i fargene kanskje, men det vokser seg forhåpentligvis til etterhvert og blir tett og fint. Det er det samme i begge kassene.


Jeg fant også en søt, rosa Hibiscus


Og en Datura fastuosa, skjønt det sto Brugmansia fastuosa på den...


søndag 20. juni 2010

Det vokser på tross av været

Det har vært litt lettere vær i dag, så jeg har vært ute og tatt noen bilder i hagen.

Denne søte er den eneste tulipanen som blomstrer på baksiden av huset.


Disse to akeleiene har endelig begynt å springe ut. Jeg er ikke sikker på om det er samme eller to forskjellige arter. Mulig den ene bare er kommet litt kortere enn den andre. Noen som vet hva de heter?



Denne har greid å overvintre. Noen som ser hva det er?


To gode nyheter.
Peonene mine har ikke blomstret tidligere. Nå er det knopp på den ene! De ble kjøpt veldig små, er vel derfor de ikke har blomstret tidligere. Alle navnelappene blåste bort første høsten...


Og Klematisen min, som jeg også har mista navnelappen på, har også greid vinteren. Men nå har den ikke lenger noe tre å klatre i da det blåste ned for noen uker siden. Denne klematisen får store, burgunderfargede blomster.


For mange er vel disse bidene tilsvarende det de selv hadde i hagene sine for 1-2 mnd siden, men sånn er det altså i Trøndelag i år. Våren er ekstremt seint sett i forhold til de siste årene. Så langt ser det ikke ut som vi skal få noe sommer heller med det første....

lørdag 19. juni 2010

En annerledes hage

De fleste tenker på hagen som noe vi har utenfor huset eller hytta. Men vi har jo også, mange av oss, hage i vinduskarmen. Likevel var det ikke det jeg tenkte på nå... Jeg har nemlig også en annen hage... under vann.

På den ene veggen i stua vår står det et stort akvarium. Det er 2 meter bredt og 70 cm høyt, det er buet i fronten og 60 cm dypt innover på midten. Dette er et levende maleri satt sammen av ulike planter, masse fisk, reker og snegler. Plantene i et akvarium blomstrer ikke så ofte, det har ikke skjedd her ennå hos meg, men det er desto mere moro å sette sammen planter med ulike blader og vokseform.

Etter en lang arbeidsdag er det veldig koselig å sette seg ned i godstolen og bare nyte synet. Det gir ro i sjelen.

På denne tiden av året er det lyst ute og vanskelig å ta gode bilder av akvariet. Det blir bare reflekser fra vinduer i nærheten. Dere får derfor et bilde tatt i vinter

søndag 13. juni 2010

Flere ferieminner fra Spania

Vi besøkte noen kjente av oss som bor mer eller mindre fast i Spania. De har etter hvert opparbeida seg en flott hage. Jeg glemte selvfølgelig å ta med meg fotoapparatet da vi var der og det var helt blåst fra meg at jeg kunne brukt kamera på mobilen.

Vi var der altså helt i begynnelsen av juni og da var den mest intense blomstringen over, siden det er langt på sommeren der nå. Jeg gikk likevel mange runder i hagen. Det som alltid slår meg når jeg er på varmere steder, er at blomster vi knapt får til å overleve i vinduskarmen, eller kanskje kan få til som ettårig i hagen, vokser som store flerårige busker eller trær i varmen. Jeg er ikke så flink med navn og skal derfor ikke prøve på en oppramsing av hva som var i hagen.

Må likevel nevne Magnolia som det var mange knopper på. Én var i ferd med å springe ut. Knoppen var 8-10 cm høy og i fasong som et stort egg. Den dufta helt himmelsk! Dette er ikke typen som brukes her hjemme og som blomstrer på bar kvist, men en eller annen M. grandiflora med eviggrønne blader.

Har lånt dette bildet fra Wikipedia



De Spanske margarittene var nesten helt avblomstret og hadde masser av frø som jeg tok med meg en del av. Skal gjemme dem til våren. Synes det er litt sent å plante dem nå.

Ellers var bar vel denne hagen preg av at det er nordmenn som bor der. Masse blomster og planter som trenger mye vann. Ellers i de spanske hagene har jeg inntrykk av at det er mye palmer, kaktus og sukulenter som trenger lite vann. Var forsåvidt ikke fritt for palmer her heller. Daddelpalmene var med og selvfølgelig et oliventre.

Vi besøkte også denne hagen i november 2008. To mnd etter det holdt hele hagen, og husene også, på å gå med i en stor skogbrann. Med iherdig innsats gjennom en hel natt, greide de å begrense skadene til en stor 2 meter høy hekk og toppen av palmene. Naboen mista bilen sin... foruten mere av hagen. Palmene er i dag like fine, men hekken var så ødelagt at de måtte begynne på nytt. Nedenfor hagen står trærne fortsatt grå og livløse.

Jeg regner med det blir flere besøk i den hagen når vi bare kommer oss til Spania igjen

lørdag 12. juni 2010

Det gror i hagen

På de 10 dagene jeg var borte, har det grodd godt i hagen. Og det gjelder både plantene og ugresset, og plena. Mannen min har klipt plena denne gangen. Ugresset må jeg ta meg av en av de nærmeste dagene. Har fått tatt noen bilder av bedene mine.

Først dette bedet mot nord-øst. Her har det vokst lite. Jeg må kanskje tenke nytt her...


Denne Spireaen har begynt å bli fin. Jeg har to av dem. Er det noen som ser om det er Brudespirea eller Gentspirea?


Her må jeg stusse gresskanten, men ellers begynner det å bli fint. Litt mere blomster nå bare.




Plommetreet blomstrer


Dette treet vet jeg ikke helt hva er. Det får hvite blomster litt som klatrehortensia, flate klaser hvor de ytterste blomstene åpner seg først.



Ferie i Spania

Vel hjemme etter 10 dager i Spania. Solen og varmen sitter fortsatt i, tross det kalde været her hjemme. Hodet er fullt av varme minner om late dager i skyggen av store palmer, varm sol på stranda med bølger og sjøsprøyt og vakker blomsterflor i en hage vi besøkte. Desverre er fotoapparatet ikke like fullt. Det ble stadig gjenglemt...

Her er utsikten fra leiligheten mot sjøen.


En av de første ettermiddagene gikk vi tur til fyrhuset som ligger ytterst på toppen som sees på det første bildet. På turen tok jeg dette bildet mot Albir. Huset vi bor i er omtrent midt på bildet.


Etter noen dager ble vi lei av å bruke tepper og laken som sengetøy, så vi tok en tur på IKEA(!) i Murcia. På veien knipset jeg noen bilder. Beklager litt dårlig kvalitet, men bildene er tatt mens vi kjørte på motorveien, og der gikk det fort!



Mye pen beplantning mellom kjøreretningene på motorveien. Noen som vet hva det er? Tror det er samme art som på bildene over.


En av de siste dagene var vi på tur igjen, denne gangen til en liten landsby oppe i fjellene, Guadalest. En liten perle, men desverre veldig turist-orientert. Ikke så rart, det er jo det som gir penger i kassa. Ble ikke så mange interessante bilder, men denne av utsikten over vannreservoaret, må jeg vise fram.


Så ble det et par bilder på vei hjem. Tatt i farta igjen.


Slike palmer ønsker jeg meg i potter på verandaen.
Bare i litt mindre format...



Morsom rundkjøring i La Nucia