Annonse

søndag 30. mai 2010

Plenklipping og forestående ferietur

Siden mannen min ikke er hjemme for tiden, må jeg selv stå for plenklippingen. Ikke at det er så tungt, det er en sånn traktorklipper, men det tar tid. Tror jeg brukte et sted mellom 1 1/2 og 2 timer. Jeg bruker bare bioklipp, så slipper jeg den tømmingen for hver 10'de meter. Siden det er ganske så vått gress, så ble det endel klumper gress som ligger igjen, men det får bare være for denne gang. Neste sjans for å få klippet gresset er om 10 dager, så det var viktig at jeg fikk tatt det meste nå. Det gror fort på denne tiden av året.

I morgen reiser jeg på ferie til Albir, rett nord for Benidorm i Spania. Jeg har vært der en gang før, i november 2008. Da bodde vi i Altea like ved, men vi var mest i Albir. Nå skal vi bo i en leilighet i Albir, 100 meter fra strandpromenaden. Om ikke jeg husker feil, er det svømmebaseng i bak-hagen.

Jeg gleder meg til å se litt mer av blomsterprakten der nede denne gangen. Forrige gang var det mest iøynefallende tusenvis av appelsiner, hvor enn vi så... I tillegg til sol, håper vi å få oss noen turer i området rundt byen.

Et par bilder fra forrige tur
Stranda er folketom i november


Utsikt fra Den norske minne-kirken i Alicante

Potte om

Paprika og Blomkarse har kommet i større krukke i dag. Disse to er barna sine.

Appelsintreet mitt og en Anthurium har også fått større krukke. Appelsintreet trengte det. Var ikke mye plass til røtter her


Etter omplanting fikk jeg også retta det opp. Siden jeg ikke har fått herda det skikkelig (for lave utetemperaturer), skal det får stå inne mens jeg er borte, og da er det greit med større jordvolum.

søndag 23. mai 2010

Stueplanter må også få sommerferie

I dag har jeg satt ut Appelsintreet mitt for å herde det til sola. Det er overskyet i dag, så det er bra, men det er litt kaldt. Under 10 grader når sola er helt borte. Men jeg må få herdet det i løpet av en uke for da reiser vi bort i 10 dager, og så lenge greier det seg ikke uten vann. Jeg får ta det inn til natta. Pleier vanligvis ikke sette det ut før det er 15 grader.


Jeg vet ikke helt hvor lenge jeg har hatt det. Det er vel ihvertfall 15 år siden jeg putta steinen i jorda. Det har ikke blomstret ennå, og ikke sikkert det gjør det heller, men det er ikke så viktig. Jeg har holdt på å ta livet av det mange ganger, men det kommet seg igjen hver gang.

Denne skulle også fått lufta seg litt i sommer, men den MÅ ha det litt varmere først. Det er en bananpalme og den liker ikke trekk. Den misstrives hver vinter i vinduet her, men når sola kommer livner den til. Bladene blir større og de strekker seg mot lyset.


Ellers har jeg en Pasjonsblomst som sturer i vinduskarmen. Den må vel også få litt frisk luft etterhvert.

I fjor prøvde jeg å sette ut en Monstera, men den likte seg ikke i sola, tross tilvenning. Den ble aldri helt det samme etterpå og i vinter greide jeg å ta livet av den i et forsøk på å bli kvitt alle Tripsene som gnafset i vei på bladene.

torsdag 20. mai 2010

Nytt bed

Eller helt nytt er det ikke dette bedet. Det ble anlagt for 2 år siden, men siden har det nermest forfalt. Det står noen Peoner der som ennå ikke har blomstret og en Klematis som jeg ikke vet om har overlevd vinteren. Var noe annet der også som jeg lar stå. Har ikke peiling på hva det er :)



Minsta og jeg har plantet litt forskjellige sommerblomster der, bl.a Blomstererter og Riddersporer, i tillegg til en frøpose med div blomster. Hun har selvfølgelig døpt bedet til sitt eget. Treet i midten er et dødt epletre. Det står ikke så godt lenger, så en høststorm vil nok ta det til slutt. Barken begynte å løsne i fjor. Synes det er utrolig pent under barken, men det gråner fort når barken er borte.

søndag 16. mai 2010

Mer hage

Det ble en fin dag for å jobbe i hagen i dag. Sol på begynnelsen av dagen og oppe i 20 grader i skyggen.

Førs fikk jeg tilført litt torv til et bed på sør-øst siden av huset som ble laget for et par år siden. Dette bedet ble for grunt og jeg har vurdert å grave det opp igjen, men nå ble det ihvertfall litt mere jord. Jeg fikk også sådd litt riddersporer og blomstererter. Har ikke tatt bilde av det bedet.

Neste prosjekt var å utvide en ny del av bedet mot sør-vest. Her var det endel fra før av, bl.a noen dagliljer som ikke trivdes så veldig bra, trolig fordi de sto for nær veggen og dermed for tørt. Har nå flytta dem lenger ut i bedet. Har plantet Valmuer og Stormarikåpe og tre lavendel her og tre i bedet jeg laga for noen dager siden. Det ble da ikke så verst.


Denne står ved inngangsdøra:

lørdag 15. mai 2010

Barnas hage

I dag har barna hatt et par prosjekter i hagen. Vi var på Plantesjen og ungene synes det er veldig morsomt å handle for mammas penger. :) Jeg anla et bed i fjor for å sette en busk i (navnet er borte akkurat nå) jeg hadde fått av foreldrene mine. Rundt skulle jentene få gjøre som de ville. Ble ikke så mye i fjor, men nå er det plantet litt der og sådd solsikker og lin. Skal bli spennende å se hvordan det blir. Dette holdt de på med helt selv mens jeg var opptatt med middagslaging.


Det andre prosjektet var grønnsakshage. Her var det mange ønsker, men vi kom til at vi var litt sent ute med mye av det de ville så. Det ville ikke rekke å bli noe avling med den korte sommeren vi har her når vi ikke har begynt tidligere. Vi endte med jordbærplanter og gulrotfrø.

Her var det snakk om nytt bed og jeg tenkte med en gang på en pallekarm jeg hadde stående. Vi gravde bort torva for å slippe så mye ugress. Jeg spadde litt i leira for å unngå at vi endte med et svømmebaseng. Så satte vi pallekarmen oppå og blanda i torv og jord. Det ble bra tror jeg.

torsdag 13. mai 2010

Bak huset

Har fått jobbet litt i hagen i dag. Skulle bare plante ut det jeg kjøpte for noen dager siden, men bestemte meg for å utvide litt på blomsterbedet mens jeg var i gang. Det var ok vær og godt å være ute.

Utvida en bit av bedet med 20 cm i en lenge av bortimot 2 meter, og en liten trekant for å få en bedre avslutning mot en platting. Dette er bak huset mot sør-vest. Her er det mye sand og ganske tørt. Jeg blanda torv, jord og gjødsel, fjerna gresstorv og spadde løs under. Det var mere leire i bunn enn jeg trodde, men det er vel helst inne ved veggen det er sand.


Siden jeg utvidet bedet, ble det litt tomt med de tre plantene jeg hadde tenkt der, tre Duftnelikker, så Vårfloksen fikk plass der den også. Håper den vil trives. Den var tiltenkt et område nærmere veggen og dermed tørrere, men får håpe vi ikke drukner i regn i sommer.

I den lille trekanten fikk Kubjella plass og noen tuster av gresset fra den andre delen jeg jobba med.


Skal lese meg opp på latinske navn etterhvert.

onsdag 12. mai 2010

På landet

I morgen er det fridag og muligheter for å lurer seg ut i hagen. Jeg håper bare ikke værmeldingen slår til. Da blir det kaldt og regn... Jeg må få planta det jeg kjøpte her om dagen.

I ettermiddag sto to elg-kuer nede på jordet her og jeg hadde en due på fuglebrettet. I går prøvde en hakkespett å rane solsikkeautomaten. Jo da, vi bor på landet. :)

mandag 10. mai 2010

Hvitt igjen

Våkna opp til et hvitt teppe i dag. Litt nedtur kan du si...


Fikk lukt i det lange bedet bak huset i går. Det ble bra. Fikk også kjøpt jord og noen planter, men var så sliten etterpå at jeg ikke makta å plante dem. La over litt plast i natt, men de har jo stått ute på Plantasjen også, så de greier nok den lave temperaturen.

Veldig artig foresten å se en, for meg, ny fugleart på fuglebrettet; Bjørkefink. Ellers er det Bokfink, Dompapp, Grønnfink, Grønnsisikk, Kjøttmeis, Blåmeis, Svartmeis, Løvmeis og(eller) Granmeis å se jevnlig.

søndag 9. mai 2010

Endelig i gang igjen!

Jeg hopper i det og oppretter blogg jeg også. I fjor oppdaga jeg til min store overraskelse at de gamle bloggene var borte. Det tok gnisten bort fra hele hageprosjektet mitt. Jeg hadde ikke notert noe annet sted en her på Hagegal hva jeg hadde gjort året før. Dermed fikk hagen skure og gå av seg selv.

Men i år vil jeg gjøre noe med hagen! Starta tidlig med å ruske litt opp i bedene langs husveggen, faktisk før telen var borte. I dag har jeg fått gravd litt dypere og tatt bort en god del ugress fra ett av bedene. Og jeg skal gjøre mere!

De viktigste planene er at alle beden skal utvides. De er alt for smale slik de er nå. Men det er tungt å grave i leire. Det kan være jeg trenger hjelp... Og jeg har lært. Bedet skal være klart FØR jeg kjøper planter. Blir nok en tur ut for å kjøpe jord i dag slik at jeg kan pusle med dette utover i uka.

Lover å skrive litt her framover, om enn så for egen del.